Alles is altijd in beweging. De wereld. Ons dorp. Ons leven. Wijzelf. En we hebben niet overal vat op, zoals de oorlog in Oekraïne of de coronacrisis. Maar hoe we onze gemeente vormgeven, daar kunnen we wél richting aan geven. Dat kunnen we beter maken, samen.
De buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt. Dat is de weg die je elke dag neemt van school naar huis. Dat is de bakker of het terrasje om de hoek, het plein waar je kinderen spelen en het bos waar je gaat lopen. Hoe die buurt eruit ziet, hoe veilig en gezond ze is, dat bepaalt mee je leven. De toekomst van jouw buurt, daarover beslis jij bij de verkiezingen van 13 oktober.
Els Potters en Kim Buyst hielden de voorbije 6 jaar de vinger aan de pols in de gemeenteraad. Nu willen we ook écht iets kunnen veranderen. Tijd voor Groen in het Ravelse gemeentebestuur. Het is jouw buurt, jouw stem, onze toekomst.
Jouw wijk groener en gezonder
Rustig wonen in het groen: daarvoor verhuis je naar Ravels en wil je in Ravels blijven wonen. Natuur is mooi, maakt je gezonder en creatiever, zwengelt de economie aan en is de beste en goedkoopste bescherming tegen hitte, droogte en wateroverlast. Als het aan Groen ligt, zal onze gemeente een plattelandsgemeente blijven.
Groen wil:
- Een plan voor bouw en renovatie
- Een plan tegen wateroverlast
- Meer groen en water in straten en op pleinen
- Aandacht voor biodiversiteit
- Projecten rond betaalbare, groene energie en energiedelen
- Ledverlichting voor alle straatlantaarns
- Groene schoolomgevingen en speelruimtes
- Samentuinen creëren, bijvoorbeeld aan het nieuwe woonzorgcentrum
Lees meer:
- Na jaren van willekeur zorgen we eindelijk voor een doordachte beleidsvisie op bouwen, gebaseerd op de woonbehoeftestudie. Daarbij denken we na op lange termijn en handelen we op korte termijn: woonuitbreidingsgebieden worden niet meer aangesneden en bij elke bouwaanvraag komt verplicht 10% groenblauw infrastructuur (zoals gevelgroen, bomen, tuintjes, vijvertjes…). Dat wordt ook gecontroleerd voor, tijdens en na de bouw.We moedigen klimaatvriendelijke woonvormen aan, zoals krimpwoningen, schakelwoningen en groepswoningen met collectieve voorzieningen.
- Ook in Ravels zagen we al gevolgen van wateroverlast. Door te veel verharding kan water niet insijpelen. Met toffe buurtcompetities moedigen we iedereen aan om te ontharden. Via de wijkbudgetten ondersteunen we financieel die wijken die met een echt onthardingsplan komen. We willen dat het bestuur het voortouw neemt, door te ontharden waar mogelijk, ook op bedrijventerreinen, door de verschillende supermarktparkings na de uren open te stellen als buurparkings, door onze pleinen meer aan te leggen als parken met genoeg bomen en water.
- Bij de (her)aanleg van straten en pleinen kiezen we altijd voor meer groen en water. Het klimaatbestendig maken van onze straten wordt een prioriteit en we betrekken buurtbewoners via echte participatietrajecten.
- We hebben aandacht voor biodiversiteit met bloemenweides, verantwoord bermbeheer en de aanplanting van hoogstammige bomen. Daarnaast zorgen we voor meer bomen door de uitbreiding van het bosareaal in de woonuitbreidingsgebieden.
- Net zoals de samenwerking met Campina Energie bij de militaire hallen in Weelde, zetten we andere projecten op waarbij de gemeente zelf investeert in betaalbare, groene energie. We richten daarvoor een lokale energiegemeenschap op, waarbij we geïnteresseerde energieproducenten en -afnemers binnen onze gemeente samenbrengen.
- De straatverlichting wordt allemaal LED. Daarnaast willen we ook bewegingssensoren in afgelegen gebieden, zodat veiligheid en energie besparen hand in hand kunnen gaan.
- Nieuwe speelpleintjes in wijken of op schooldomeinen krijgen avontuurlijk groen. We knopen speel- en ontmoetingsplekken ook aan elkaar via 'het SPOOR': kindvriendelijke beweegroutes die we samen met kinderen uitstippelen vormgeven.
- We richten een ecologische samentuin op aan het nieuwe woonzorgcentrum in Ravels. Daar promoten we kringlooptuinieren en gaan compostmeesters mee aan de slag. De bewoners van het woonzorgcentrum kunnen deze tuin mee bewerken als ze dat willen.
Jouw verplaatsingen vlot en veilig
Met sterk mobiliteitsbeleid zorgen we dat iedereen zich veilig en vlot kan verplaatsen, ook als je minder mobiel bent. We zorgen dat je rustiger woont en dat je gezonde lucht inademt.
Groen wil:
- Fietsstraten in schoolomgevingen
- Toegankelijke voetpaden
- Voldoende zitbanken
- Goede fietsparkeerplaatsen
- De Fietsbib nog bekender maken
- Een fietsplan met fietsvriendelijke routes
- Fietsherstelpunten installeren
- Trage Wegen herwaarderen
- De maximumsnelheid goed doen naleven
- Zone 30 in bebouwde dorpskernen
- De uitbouw van laadpalen ondersteunen
- Autodelen gemakkelijker maken
Lees meer:
- We maken fietsen en wandelen nog veiliger met fietsstraten aan elke schoolomgeving en door voorrang te geven aan stapper en trappers bij de aanleg van nieuwe straten.
- We stellen een voetpadenplan op dat bestaat uit een register van alle voetpaden en de toestand waarin die zich bevinden. Dat plan dient om zo snel mogelijk zo veel mogelijk voetpaden in goede staat te krijgen.
- We voorzien ook een ‘zitbankenplan’: voor wandelaars, joggers en minder mobiele mensen zijn banken belangrijk of zelfs onmisbaar. Zo kunnen mensen onderweg even rusten.
- We voorzien meer goede fietsparkeerplaatsen in elke dorpskern.
- Fiets- en stapverplaatsingen van en naar school stimuleren we met een beloningssysteem met digitale munten. Die ruil je in bij een lokale handelaar, in de bib of elders.
- We zetten nog meer in op het bekend maken van onze Fietsbib.
- We zorgen voor een fietsplan met goede fietsroutes van, naar en door onze gemeente. Daarnaast zorgen we ook op onze fietswegen voor duidelijke bewegwijzering. Met groene, autoluwe of -vrije belevingsroutes krijgen fietsers een alternatief voor de drukke gewestwegen.
- Bij toekomstige hoppinpunten voorzien we fietsherstelpunten.
- We inventariseren de Trage Wegen in onze gemeente en herwaarderen ze.
- De naleving van de maximumsnelheid – zeker ook in onze zones 30 - blijft topprioriteit. Daarom blijven we ook inzetten op de wegschilderingen, maar ook op extra snelheidsinformatieborden die een bewezen effect hebben. Tijdelijke snelheidsremmers vervangen we door permanent groen.
- We maken onze ‘bebouwde dorpskommen’ veiliger door het inrichten van zone 30.
- We ondersteunen we de verdere uitbouw van het laadnetwerk voor elektrische wagens.
- We maken autodelen gemakkelijker: in elke deelgemeente kan je terecht bij een (elektrische) deelwagen.
Jouw buurt die leeft
Jij maakt onze gemeente. Je vrienden en familie, mensen die hier wonen, organisaties en verenigingen. Je zorgt dat onze gemeente leeft en daar willen wij zuurstof aan geven. We steunen lokale ondernemers zoals jouw bakker, lokale winkeliers of het café om de hoek. We geven een boost aan de lokale verenigingen, sportclubs en cultuur. We willen een boerenmarkt met lokale producten en gezellige terrasjes op de dorpspleinen. Groen kiest voor een bruisende gemeente waar je jong wil zijn en oud wil worden.
Groen wil:
- Een ambtenaar lokale economie
- Een boerenmarkt voor lokale boeren en lokale handelaars
- Meer ondersteuning voor verenigingen en hun vrijwilligers
- Sportclubs ondersteunen en sportparken toegankelijker maken
- Samen sporten aanmoedigen, bv. via de school
- Eén van onze kerken inzetten voor cultuur en events
- Een evenementenloket
- De schoolruimte buiten schooltijd voor activiteiten gebruiken
- Onze dorpskernen gezelliger maken
- Een jeugdhuis in alle deelgemeenten
- Een gemeentehal in Weelde in handen van onze jongeren
Lees meer:
- We zetten nog veel meer in op de ambtenaar lokale economie. Die wordt een echt aanspreekpunt voor (beginnende) ondernemers. We zorgen voor een digitaal loket voor ondernemers dat we integreren in de Ravels-app: zo word je transparant en doelgericht geholpen.
- Levendige winkelbuurten zijn belangrijk, daarom ondersteunen we startende buurwinkels, circulaire ondernemers en winkeliers.
- Elke maand organiseren we een boerenmarkt, waar lokale handelaars hun producten direct aan de klant kunnen verkopen. We brengen horeca-uitbaters en landbouwers dichter bij elkaar door een lokale voedselstrategie uit te werken. We plaatsen ook enkele automaten zodat lokale producten sneller bij de consument terecht kunnen komen.
- In onze gemeente zijn er al veel vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken. Voor hen voorzien we een uitgebreid vormingsaanbod. We willen ook dat de gemeente helpt vrijwilligers aan te trekken en hen op de juiste plaats in te zetten. Zo bekijken we welke verenigingen of gemeentelijke diensten nog vrijwilligers kunnen gebruiken. We betrekken expliciet mensen die gepensioneerd zijn en zich graag willen inzetten.
- Samen sporten en bewegen is gezond en schept een band tussen mensen. Daarom steunen we de Ravelse sportclubs en moedigen we zoveel mogelijk mensen aan te sporten, van jong tot oud. Sport op school, waaronder veilig leren zwemmen, is en blijft een basisopdracht van de gemeente. Onze sportparken zijn mooi aangelegd, maar niet iedereen is altijd even goed te been. Voor sommigen is het moeilijk om tijdens een sportwedstrijd of evenement recht te blijven staan. Daarom zorgen we voor zwerfstoelen op de sportparken: verplaatsbare buitenstoelen waar je op kan gaan zitten.
- We geven meer ruimte aan cultuur. Het kerkenplan dat het gemeentebestuur enkele jaren geleden uitwerkte, geeft aan dat enkele kerkgebouwen voor andere doeleinden ingezet kunnen worden. Zo kiezen wij ervoor één van onze kerken multifunctioneel te maken, met tentoonstellingsruimte, repetitielokalen en een klein podium. Het gemeentebestuur neemt een coördinerende rol op om verbindingen te leggen tussen kunstenaars, lokale handelaars, bibliotheek en buurtcomités.
- Een extra evenementenloket zorgt ervoor dat organisatoren op een laagdrempelige manier events kunnen organiseren, zoals tuinfestivals, pop-upcafés of kubbtornooien.
- We bekijken hoe we de schoolruimte nog beter kunnen delen. Waar mogelijk kunnen de lokalen of sportzalen ook na schooltijd ingezet worden voor andere activiteiten. Speelplaatsen stellen we open voor de buurt.
- We maken onze dorpskernen en woonwijken gezelliger. Zo willen we bijvoorbeeld “leefstraten” inrichten: straten die tijdelijk (bijvoorbeeld gedurende één of enkele maanden) autovrij of autoluw worden, om zo ruimte te maken voor spelende kinderen, terrasjes, groene ruimte, ontmoeting en samenleven.
- Als jongere verdien je voldoende ruimte om samen te komen en je ding te doen. Daarom zorgen we voor een goed omkaderd jeugdhuis in elk van de drie deelgemeenten. We willen ook één van de gemeentehallen in Weelde in handen onze jongeren geven; zij zorgen samen voor de invulling ervan met ruimte voor verschillende activiteiten ( plaats voor graffitti, podium, voetbaltornooitjes, …)
Jouw gemeente warm en zorgzaam
Groen wil dat iedereen zich hier goed voelt, in een gemeente waar je jong kan zijn en oud wil worden. De buurten in onze gemeente, dat zijn hechte buurten, met warme mensen die zorgen voor elkaar en hun omgeving. We willen dat ondersteunen en ook samen met de gemeentelijke diensten bekijken hoe we die toegankelijker kunnen maken.
Groen wil:
- De gemeentelijke diensten nog toegankelijker maken
- Extra ondersteuning voor onze senioren
- Levering van bib-boeken voor mensen die minder mobiel zijn
- Stoelen voorzien op begraafplaatsen
- Een huwelijk buiten het gemeentehuis mogelijk maken
- Een echt geboortebos
- Projectsubsidies voor mentaal welzijn van jongeren
- Onze JAC-werking permanent maken
- Een diversiteitsambtenaar
- Lekkere en gezonde voeding in de kijker zetten
- Gratis soep op school
- Dat iedereen goed, betaalbaar en energiezuinig kan wonen
- Van het Sociaal Huis een ontmoetingsplek maken
- Sociale premies automatisch toekennen
- Intekenen op het Papillonproject
- Een bredere invulling van de UITpas
- Een ambtenaar voor dierenwelzijn
Lees meer:
- De gemeentelijke diensten moeten goed toegankelijk zijn en blijven. Digitale dienstverlening kan zorgen voor betere service voor wie digitaal mee is. We ontwikkelen een Ravels-app waarin we dienstverlening en communicatie groeperen. In doe app zou je ook een ombudslijn en meldpunt kunnen vinden. Maar ook het loket op het gemeentehuis blijft belangrijk. We zoeken het juiste evenwicht en willen naast afspraakmomenten ook vrije inloopmomenten organiseren. Natuurlijk houden we altijd rekening met personeelsbezetting en haalbaarheid. Voor mensen die minder mobiel zijn, roepen we ook ‘burgermedewerkers’ in het leven: actieve gepensioneerden die een handje toesteken op de gemeente door naar minder mobiele mensen toe te gaan om te regelen of te bespreken wat nodig is.
- Als oudere verdien je alle ondersteuning. We willen duidelijk in kaart brengen wat je noden zijn en op regelmatige basis een behoefteonderzoek doen. Om zoveel mogelijk kansen tot ontmoeting te creëren, promoten we ook twee keer per week gezamenlijk eten (bovenop de levering van warme maaltijden). Voor wie minder mobiel is, zorgen we voor ondersteuning via de Minder Mobielen Centrale.
- Onze bibliotheek wordt veel bezocht en zorgt regelmatig voor nieuw leesmateriaal. We willen dat ook mensen met een beperking en mensen die minder mobiel zijn vlot toegang hebben tot dat mooie aanbod. Daarom voorzien we bezorging aan huis.
- Op de gemeentelijke begraafplaatsen zorgen we voor 'trooststoelen', verplaatsbare stoelen die makkelijk bij een graf naar keuze gezet kunnen worden.
- Wil je graag trouwen, maar is het gemeentehuis niet echt je ding? Een huwelijk vindt in principe plaats in het gemeentehuis, maar kan eventueel ook op een andere openbare plaats met neutraal karakter. Wij duiden zo’n plaats aan, zodat je de keuze hebt voor een huwelijk in openlucht.
- We zorgen ervoor dat er eindelijk een echt geboortebos komt.
- Ook als jongere moet je je goed in je vel voelen in Ravels. We voorzien projectsubsidies die jij samen met enkele vrienden, je jeugdbeweging of adviesraad kan inzetten voor projecten die het mentaal welzijn van jongeren verhogen. Deze legislatuur sloot onze gemeente aan bij de JAC-werking van Arendonk, wij zorgen ervoor dat die structureel wordt, met een antennepost in onze gemeente. Zo verlagen we de drempel voor jongeren om aan de slag te gaan met hun mentaal welzijn.
- Als je zesjarige kind naar de lagere school wil, gaat de school na of het in het jaar voordien minstens 290 halve dagen aanwezig was in een Nederlandstalige kleuterschool. Niet alle 5-jarigen in onze gemeente halen die norm. We zetten een samenwerking op tussen de scholen en Huis Van het Kind om ouders te sensibiliseren.
- We zetten in op een diversiteitsambtenaar die bruggen bouwt tussen gemeenschappen, actief op het terrein werkt en via brugfiguren de link kan leggen met de gemeente, haar verenigingen en haar inwoners.
- We zetten lekkere en gezonde voeding in de kijker. Dat doen we met voldoende drinkfonteintjes en kookworkshops (ook veggie en vegan, zodat mensen die dat willen daarvoor inspiratie kunnen opdoen), maar ook met een actief beleid rond gezonde voeding in scholen, kinderdagverblijven, woonzorgcentra en voor het eigen personeel. Zo promoten we lekker, gezond en duurzaam eten.
- Leren kan je niet met een lege maag, dus wij zorgen voor gratis soep op school voor alle leerlingen. Daarvoor gaan we een samenwerking aan met onze landbouwers. We hebben oog voor alle scholen in onze gemeente en zorgen voor onderling overleg.
- Het Sociaal Huis maken we nog veel meer een plaats voor ontmoeting. We maken ruimte voor een sociaal restaurant, waar we in samenwerking met lokale handelaars gezonde, betaalbare maaltijden voorzien op twee dagen in de week. Er zijn onthaalmomenten voor nieuwkomers in samenwerking met het Taalhuis. Er is ruimte voor het Repaircafé, dat actief ondersteund wordt door de gemeente. We maken eindelijk werk van een buurtkar voor een breed en geïntegreerd onthaal.
- Om drempels te verlagen voor wie hulp nodig heeft, zorgen we dat sociale premies automatisch toegekend worden.
- We tekenen als gemeente in op het circulaire project, Papillon, waarbij gezinnen die onder de armoedegrens leven energiezuinige huishoudtoestellen aan een laag tarief kunnen huren.
- We geven een brede invulling aan de UITpas zodat iedereen gemakkelijk kan deelnemen aan evenementen.
- Groen zorgt dat iedereen goed, betaalbaar en energiezuinig kan wonen. We bouwen meer sociale huurwoningen. Dat is nodig, want de wachtlijsten voor een sociale woning zijn ellenlang. Met meer sociale woningen halen we druk van de huurmarkt, en dalen de prijzen voor iedereen. Daarnaast helpen we huiseigenaren met duurzame renovaties. Want dat is goed voor het klimaat en voor je portemonnee. We bestrijden leegstand en speculatie op de woningmarkt, zodat jouw woontoekomst zekerder is.
- De mensen van Ravels hebben een hart voor dieren. Dat merk je als je de berichten leest op de populaire Facebook-groep 'Ge za van Weld, Ravels, Poppel als …'. Verloren huisdieren terug thuis brengen, schrijnende situaties aankaarten: het passeert er allemaal. De berichten leren ons ook dat er nog ruimte is voor verbetering op vlak van dierenwelzijn. Daar willen wij voor zorgen. Onze concrete voorstellen: we zorgen dat er in onze gemeente een ambtenaar is voor dierenwelzijn waar je als burger terecht kan met je vragen, opmerkingen en meldingen.
- Ook op de website moet je gemakkelijk alle informatie over dierenwelzijn vinden, zodat je weet wat te doen in de meest voorkomende situaties. We willen dat Ravels waar mogelijk dierenwelzijnsinitiatieven ondersteunt. Dat kan financiële steun zijn, maar ook op vlak van bijvoorbeeld communicatie, sensibilisering, logistieke steun. Als je geïnformeerd bent, kan je mee het verschil maken voor dierenwelzijn.
- We zorgen ook dat je voor je huisdieren een brandbordje kunt aanvragen, zodat brandweer en politie in geval van nood weten dat je huisdieren hebt.
- Tenslotte onderzoeken we of we dierenbegraafplaatsen kunnen organiseren in onze gemeente.
Samen leven, samen beslissen
De tijd waarin alles boven jouw hoofd beslist werd, is voor Groen voorbij. Als inwoner weet je zelf het beste wat beter kan. Groen bestuur is dan ook altijd mét, en niet boven de hoofden van burgers. Dat doen we met toegankelijke beslissingsorganen, participatieprojecten en wijkbudgetten waar je samen met je buren over kan beslissen. Een buurt veranderen, dat doe je altijd samen.
Groen wil:
- Je betrekken bij veranderingen in je buurt
- Een vragenkwartier op de gemeenteraad
- Een livestream van de gemeenteraad
- Een helder en volledig verslag van de gemeenteraad
- Een kindergemeenteraad
- Meer inspraak voor senioren in alle beleidsdomeinen
- Meer informele momenten met burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden
- Extra inzetten op verspreiding van informatie
- Themacafés rond bijvoorbeeld ruimtelijke ordening of lokale economie
- Samen met burgers zoeken naar investeringskansen voor hun buurt
- Wijkbudgetten
Lees meer:
- Bij de heraanleg van straten en pleinen betrekken we de buurtbewoners via echte participatieprojecten.
- De gemeenteraden maken we toegankelijker. Elke maand is er een vragenkwartier waar jij rechtstreeks aan de bestuurders je vraag kan stellen. Daarnaast zorgen we ervoor dat je de gemeenteraad via een livestream kan volgen. Ook wordt die opname op de gemeentelijke website geplaatst, samen met een helder en volledig verslag. Zo kan je altijd zien wat er nu net besproken en beslist werd in de gemeenteraad.
- We richten op regelmatige tijdstippen een kindergemeenteraad in om zo voor de jongste inwoners de kans te geven om hun ideeën te delen met het gemeentebestuur. Zo kunnen ook onze kinderen uitgroeien tot geëngageerde inwoners die mee nadenken over onze gemeente.
- Het gemeentebeleid heeft baat bij de actieve inbreng van onze senioren; ze hebben immers veel ervaring en expertise. We bekijken hoe we jouw inbreng als senior niet enkel beperken tot de seniorenraad, maar kunnen opentrekken naar alle beleidsdomeinen.
- We voorzien voldoende informele momenten met burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden om de kloof tussen jou en politici te verkleinen. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwjaarsreceptie, maar zo’n momenten mogen vaker voorkomen. We kunnen bijvoorbeeld samen het gemeenteplein proper zetten, een rondleiding doen in het gemeentehuis met enkele van onze raadsleden, een leuke fietstocht houden op een zomerse dag …
- We optimaliseren de verspreiding van informatie via de gemeentelijke website, sociale mediakanalen en een gemeenteblad. We zorgen dat er ook ruimte voorzien wordt om lokale ondernemers en vrijwilligers te belichten. We bekijken samen met de gemeentelijke communicatiedienst wat daarvoor de beste formule is.
- We willen dat de gemeente regelmatig themacafés organiseert, bijvoorbeeld rond ruimtelijke ordening, toerisme en lokale economie. Zo horen we wat er bij jullie leeft en wat jullie nodig hebben en kunnen we daar actief op inzetten.
- Het huidige gemeentebestuur heeft de financiële boekhouding goed in het oog gehouden. Onze gemeente heeft een mooie bankrekening wat ons kansen geeft om te investeren in aangename buurten met een doordacht plan. Dit natuurlijk met burgerparticipatie zodat jij weet en beslist, waar, hoeveel en waarom er wordt geïnvesteerd. De gezonde financiële basis is er, nu is Groen er om er een gezonde en weerbare samenleving bovenop te bouwen.
- Jouw wijk heeft misschien een schitterend idee om meer ontmoeting te organiseren, alleen ontbreekt het budget om dat idee ook waar te maken. Wij kiezen ervoor wijkbudgetten te voorzien voor initiatieven die een positief effect hebben op de buurt. Daarnaast organiseren we zelf wijkontmoetingsplaatsen waar ruimte is om te babbelen, tips uit te wisselen of ideeën te sprokkelen.