Ik wil wonen in een gastvrije gemeente!

12 Oktober 2015

Ik wil wonen in een gastvrije gemeente!

  ?Ik heb er twee rondlopen? ene van twaalf en ene van tien? ze kijken soms mee naar het nieuws.  

Waarom vluchten die mensen, mama? Waarom zijn die allemaal te voet en kruipen die met zoveel in zo'n kleine bootjes, mama?

Omdat het oorlog is in hun land, in Syrië, jongen.

Ah een beetje zoals moemoe vertelde in de tweede wereldoorlog, toen er ook zoveel mensen op zoek waren naar een veiliger land, in Engeland of zoiets? was dat dat mama?

?

Ze zeggen dat die komen, mama?

Wie, jongen?

Die, die van het nieuws, die van Syrië. Ze zeggen dat die allemaal naar Ravels komen, mama. Ze zeggen dat die bij ons in de klas komen, en dat ze er anders uitzien. Maar die kennen onze taal niet, mama. En gaan die dan zedenleer volgen? Of komen die in de les godsdienst? Mama, ik ben een beetje bang? Wat als dat slechte mensen zijn? Of wat als die slechte mensen uit hun land hen volgen? Ik ben bang, mama, want ik ken die mensen niet ?

Dat snap ik, jongen. Dat je bang bent. Maar denk je niet dat die kindjes ook bang zijn. Ze zijn weg moeten gaan uit hun land, uit hun huis, hun school. Ze weten niet waar hun vriendjes zijn, ze weten niet waar ze terecht komen, welk taal ze daar zullen moeten spreken. Ik begrijp dat je bang bent, jongen, maar is het niet heel knap dat Ravels wil helpen. Dat de burgemeester, Walter Luyten, en zijn schepenen? je weet wel, die die je kent van toen bij het uitreiken van het save-label  in het gemeentehuis? dat die een gastvrije gemeente willen maken van Ravels. En is het niet knap dat die dat niet alleen moeten doen, maar hulp krijgen van het Rode Kruis, je weet wel jongen? die die stickers verkopen en jou zo goed hielpen toen je je enkel omzwikte bij dat laatste voetbaltornooi. En is het niet knap dat ze hulp krijgen van de politie, je weet wel, zoals vokke ene was, zij zullen die kinderen wel helpen als ze de weg niet meer vinden in Ravels?

En misschien kan jij dan ook een beetje helpen op school, jongen ? ze daar een beetje de weg wijzen?