Eigenaarsstraat eist inspraak en krijgt ze 💪

07 Juni 2021

Eigenaarsstraat eist inspraak en krijgt ze 💪

In april keurden cd&v en n-va het voorstel van Groen af om de buurt te betrekken bij de heraanleg van de Eigenaarsstraat in Ravels. Maar dit was buiten de bewoners zelf gerekend. Die wilden namelijk wél mee nadenken over hun eigen straat. Zij dienden bezwaar in tegen de heraanleg en stuurden een brief naar de gemeenteraadsleden. Zo zag de meerderheid in dat een ander pad ook mogelijk is. Het bestuur beloofde alsnog met de buurtbewoners in gesprek te gaan​.

​Eind augustus organiseerde het bestuur een infomoment in De Wouwer. Dit had van in het begin moeten gebeuren, maar Groen was uiteraard blij dat er uiteindelijk toch inspraak voorzien werd. "Volgens ons kan dit verbinden én kan het leiden tot mooie, kwaliteitsvolle lokale projecten", zegt gemeenteraadslid voor Groen, Kim Buyst, "We hopen dat het bestuur in de toekomst voor gelijkaardige projecten de buurtbewoners niet over het hoofd ziet. Win-win."

Op maandag 30 augustus konden de buurtbewoners dus opmerkingen geven bij het voorgelegde plan.​ De talrijk aanwezigen gaven aan dat zij niet akkoord waren met het voorgelegde ontwerp, vooral op vlak van verkeersveiligheid, ontharding en groenvoorziening. Zo zou een voetpad verdwijnen en kon het fietsen niet meer op een veilige manier. De geplande wadi’s (greppels voor de infiltratie van regenwater) zouden in de zomer zorgen voor overlast van muggen en op twee tussenkomsten door de groendienst na, zouden de bewoners deze wadi's zelf moeten onderhouden. De buurtbewoners stelden daarom voor om evenwaardige infiltratiesystemen voor regenwater te laten onderzoeken. Tenslotte eisten de bewoners dat de bestaande ​​bomen bleven staan en dat er nog bij geplant zouden worden.

Kortom, het plan moet terug naar de tekentafel, wat de burgemeester ook beloofde. "Het is mooi om zien hoe door dit project van burgerparticipatie de individuele bewoners van een buurt zich verenigden tot een groep met één stem", besluit Kim Buyst. Groen Ravels volgt het dossier verder op vanuit de oppositiebanken.